Tamjan predstavlja jedno od najcenjenijih i najdragocenih ulja, a zbog svoje bogate arome i hemijskog sastava, često se naziva „kraljem esencijalnih ulja“. Pre mnogo vekova, stari Egipćani su koristili smolu tamjana za negu i ulepšavanje, a od njega su pravili parfeme, meleme za kožu i brojne druge kozmetičke proizvode. Kada se koristi topikalno, njegova umirujuća i regenerišuća svojstva mogu podmladiti kožu i pomoći u smanjenju pojave bora.
Litsea cubeba je zimzeleno, žbunasto drvo, koje pripada porodici Lauraceae. Njegov plod proizvodi esencijalno ulje koji ima svežu, limunastu aromu. Budući da je poreklom iz istočne Azije, licea ima dugu istoriju tradicionalne upotrebe – koristili su je straosedeoci Tajvana, a široko je rasprostranjena i u Japanu, Kini i jugoistočnoj Aziji. Geranijal i neral iz njenog sastava nalaze se i u limunskoj travi, koja ima veoma slične mirise i svojstva.
Zapisi o upotrebi i svojstvima karanfilića datiraju još iz drevne Kine i Indije. Kao dosta korišćen začin u kuhinji, karanfilić daje pikantan ukus svakom jelu ili desertu. Zbog svog karakterističnog ukusa, karanfilić takođe ima široku primenu u stomatologiji, kao i u proizvodnji slatkiša i žvakaćih guma.
U srednjem veku, majčinu dušicu su davali vitezovima i ratnicima pre kretanja u bitku, jer se smatralo da daje hrabrost onome ko je nosi. Stari Grci su je koristili u javnim kupatilima i palili je u hramovima, dok su je Egipćani koristili u svojim tradicionalnim ceremonijama. Danas je majčina dušica poznata kao začinska biljka u domaćinstvima širom sveta. Za svež, herbalni ukus, probajte da dodate esencijalno ulje majčine dušice u marinade za meso i slana predjela!
Limunska trava proizvodi esencijalno ulje sa pikantnom aromom citrusa, koje ima brojna terapeutska svojstva. Ova biljka se vekovima koristi u azijskoj kuhinji za pripremanje čajeva, supa, karija, mesa, ribe i morskih plodova. Esencijalno ulje limunske trave ima oštru, zeljastu aromu, koja može da ulepša atmosferu svake prostorije.
Niaouli, bliski rođak čajevca, zimzeleno je drvo koje autohtono raste u Australiji. Ima beličasto – žućkaste cvetove koji rastu u formi uskih kupa, zbog čega ova biljka ima i naziv “četka za boce”. Cvetove i koru drveta niaoulija vekovima su u različite svrhe koristili Aboridžini. Esencijalno ulje niaoulija dobija se destilacijom lista, a DōTERRA Niaouli dolazi sa predivnog Madagaskara. Zahvaljujući značajnoj količini eukaliptola i ostalih monoterpena, esencijalno ulje niaoulija je prirodni stimulant i kao takvo je odlično za masaže i blendove za difuzer. Zbog svog hemijskog sastava i pratećih svojstava, ulje niaoulija je veoma blagotvorno za kožu i usnu duplju, te se preporučuju da se dodaje u pro
Poreklom iz istočnog Mediterana, letnja čubrika je niskorastuća biljka koja pripada porodici mente. Letnja čubrika raste samo tokom toplih meseci, između jula i septembra. Ima lila cvetove i bronzano zelene listove. Esencijalno ulje se destiluje parom iz listova biljke, nakon što su ubrani i osušeni. Stari Egipćani su je sušili, mleli i koristili u raznim tonicima. Danas je najpoznatija po svojoj upotrebi u kuhinji, ali ova biljka ima brojna terapeutska svojstva. Esencijalno ulje letnje čubrike podstiče zdravo funkcionisanje ćelija, podržavajući brojne sisteme u organizmu, zahvaljujući njegovom glavnom hemijskom konstituentu – karvakrolu. Eksperimentalna istraživanja sugerišu da karvakrol takođe može pomoći u zdravom upravljanju telesnom težinom. Karvakrol je fenol, a fenoli imaju moćna antioksidativna svojstva. Takođe su veoma jaki, što može izazvati iritaciju ili osetljivost na koži. Esencijalna ulja sa visokim sadržajem fenola kao što su čubrika, origano i karanfilić treba razblažiti pre topikalne primene.